Allerede fra oprindelsen har Agape med navnet Dux sejlet jøder til Sverige under 2. verdenskrig og i øvrigt haft tæt samarbejde med de allierede.

Agapes historie

Træskibet Agape er bygget på Nyborg Træskibsværft i 1942 og har sejlet som fiskekutter ud fra Strandby og Hirtshals i Nordjylland.

Under Anden Verdenskrig sejlede Agape med flygtninge, primært jøder, mellem Danmark og Sverige.

Agape blev i 1980 opkøbt af Peter Graverholt, som brugte syv år på en omfattende restaurering og ombygning af skibet. Agape blev derefter navngivet og registreret som et foreningsskib/søspejderskib.

I perioden fra 1981 til 1996 blev Agape primært benyttet af efterskoler og foreningen Agapes venner. Efterskolerne brugte skibet til “et praktisk skoleår”, hvor eleverne kunne udvikle og udvide sociale og praktiske kompetencer til støtte under den personlige udvikling.

Døgninstitutionen Bølgebryderen overtog hoveddriften fra 1997 til 2008. Institutionen for døgnanbragte unge mellem 12 og 18 år så en idé i at anvende skibet til maritim- og skoleundervisning samt social adfærdstræning med mulighed for udslusningsforløb. Om sommeren deltog de unge sammen med medarbejdere i forskellige oplevelsestogter-

Fra august 2008 – 2010 var Agape primært lejet af Dania Kompetenceværksted, som var et beskæftigelsesprojekt under Blå Kors Hjemmet Hobro.

I 2017 valgte Blå Kors Danmark at indgå en samarbejdsaftale med foreningen bag Agape med det formål blandt andet, at kunne bruge skibet i forbindelse med aktiviteter for børn og familier – fx i forbindelse med weekendture og lejre.

Institutionen Bølgebryderen, som i dag er en del af Blå Kors, anvender fortsat skibet som beskæftigelse for de unge beboere.

Agape er fortsat registreret som foreningsskib, så man har derfor mulighed for at booke sig ind og sejle en tur med det, hvis man er medlem af skibet. Læs her mere om, hvordan man kan tegne et medlemskab.